Zašto je pronalaženje posla u inostranstvu dobro za vašu karijeru

Pronalaženje posla u inostranstvu i samo preseljenje je veliki korak napred i može biti prava avantura uz prethodno dobijen posao, plaćen let i stan.

Rad u inostranstvu je najbolji način da proputujete svetom i da ujedno zaradite nešto novca. Pored toga, postoji još niz drugih prednosti o kojima možda niste razmišljali kada ste se dvoumili da li da nađem posao u inostranstvu ili da ostanem u Srbiji. Pre svega, zašto naći posao u inostranstvu?

Mnogima to ne predstavlja sam posao već način da dođu u neku od članica Evropske unije, proputuju, i da pritom zarade novac. Istovremeno,  verovatno biste radili na engleskom, obogaćivali svoju radnu biografiju i učili uz mentorstvo iskusnih kolega.

Ono što treba da shvatite je da je rad u inostranstvu verovatno najbolja odluka za vašu buduću karijeru. Ne želimo da govorimo o prednostima kao što je bolji kvalitet života, već o stvarnim opipljivim koristima koje će vam mnogo značiti.

Pročitajte u nastavku teksta koje su to prednosti rada u inostranstvu za vašu buduću karijeru.

Učenje jezika

Ukoliko uvek maštate o tome da u svoju radnu biografiju dodate „Fluent in English“, ne postoji bolji način za postizanje ovog cilja nego da se preselite i pronađete posao u inostranstvu.

Oko 30% osoba koje su na visokim pozicijama su dvojezični govornici a oko 20% njih govori savršeno čak i tri jezika. Pitanje je da li su tu gde jesu zato što govore više jezika.

U svakom slučaju, kako poslovanje postaje sve više globalno, sposobnost komuniciranja sa osobama iz drugih zemalja vam može samo značiti.

Sklapanje poznanstava na globalnom nivou

Srećom to je jedna od prednosti kada radite za internacionalnu kompaniju. Za početak, vaše kolege će voditi poreklo iz raznih egzotičnih krajeva. Velika je verovatnoća i da imaju porodicu ili dobre prijatelje u zemlji iz koje potiču. Ukoliko ste ikada maštali o tome da posetite Pariz ili Kairo, velika je verovatnoća da će vam neko iz kompanije pomoći da se preselite u njihov grad i učiniti vaše prilagođavanje lakšim.

Pored toga, nakon nekog vremena ćete upoznati ljude koji će se preseliti na razne krajeve sveta nakon saradnje sa vama. Stoga, ukoliko ste razmišljali da steknete neke utiske ukoliko i sami razmišljate da se preselite, ali ne znate gde ili kako. Pratite bivše kolege i dobićete jedinstvenu prečicu.

Pročitajte: 10 stvari koje treba da uradite pre puta u inostranstvo

Bolje mogućnosti i više novca

Ukoliko ne živite u Njujorku ne znači da ne možete da steknete slično radno iskustvo u nekom manjem gradu sa drastično nižim troškovima. To samo znači da ćete uspeti da uštedite mnogo više novca dok živite u inostranstvu nakon što odvojite za stan i druge troškove.

U Evropi postoji dosta gradova koji nisu baš tako skupi i gde troškovi života nisu mnogo drugačiji nego kod nas a i dalje nude fantastične mogućnosti za karijeru.

Na primer, ukoliko radite u finansijama razmotrite Frankfurt pre Njujorka ili ako na primer želite da radite kao inženjer možete pre da izaberete Berlin nego San Francisko. U svim ovim mestima engleski je prilično rasprostranjen i možete lako da pronađete posao u svetskoj kompaniji gde su stranci dobrodošli.

Možete lako da napredujete

Koliko godina vam je potrebno da napredujete i preuzmete ulogu u rukovodstvu ili u upravljanju? Ovo bi moglo da se desi i pre nego što mislite kada ste  u inostranstvu.

Zbog čega, pitate se?

Zemlje kao što su Nemačka i Kanada prvenstveno zapošljavaju kvalifikovane strane radnike jer imaju preveliku potrebu za radnicima a ne i dovoljno stanovnika da popune ova radna mesta. S obzirom da im je potrebno dosta radnika, potrebni smo im i možemo imati još veći uticaj.

Pročitajte: Kako da dobijete posao u inostranstvu bez iskustva

Prilagođavanje vas uči da bolje iskorišćavate šanse

Ne postoji ništa kao preseljenje u drugu zemlju što će vam u toj meri pomoći da se brzo prilagodite. Hrana koju jedete, stil odevanja, kako se ponašate u interakciji sa drugim ljudima… Jednostavno morate da naučite se brzo prilagođavate i navikavate na novi život koji se dosta razlikuje od života koji ste vodili u Srbiji.

Kako će vam to pomoći u karijeri?

Kao prvo, naučićete da komunicirate sa različitim tipovima ljudi, sa osobama drugačije kulture i uverenja. Bez obzira da li je to samo okvir ili kulturna razlika, sposobnost da se prilagodite drugim osobama će vam dosta pomoći u saradnji sa drugima.

Takođe, znajući kako i kada da se prilagodite promenljivim zahtevima na radnom mestu je nešto što ljudi mogu da uče godinama. Preseljenje u inostranstvo i konstanto prilagođavanje može dosta uticati na ovaj proces.

Da li ste trenutno u procesu pronalaženja posla u inostranstvu? Koji su najveći izazovi s kojima se suočavate? Podelite svoja iskustva ili napišite neko pitanje u komentarima ispod. Voleli bi da čujemo vaše iskustvo ili neki vaš savet koji može da pomogne mnogima.

Svako duguje sebi da iskusi život u drugoj zemlji!