8 stvari koje treba da znate pre nego što pronađete posao u Kini

Kao treća najveća zemlja na svetu, Kina je fascinantno mesto sa bogatom istorijom i kulturom koja privlači veliki broj kako turista tako i osoba koje traže posao u Kini. Međutim, istraživanje Kine može da bude jako zastrašujuće posebno ako se spremate za život u Kini. Od jezičke barijere i kulturološkog šoka do njihove brzo rastuće ekonomije, Kina predstavlja jednu od najizazovnijih zemalja za posetu.

Pročitajte 8 stvari koje treba da znate pre nego što pronađete posao u Kini.

1. Ne možete tek tako naučiti kineski jezik

Kineski jezik se razlikuje od bilo kog jezika koji ste verovatno učili. Gramatika je dosta drugačija, tonovi se drugačije izgovaraju, pa će vam verovatno trebati godine učenja kako biste savladali da pročitate nešto jednostavno na kineskom.

Ako zaista želite da naučite kineski jezik moraćete da uzmete časove. Ali ne brinite, možete naći veliki broj pristupačnih škola gde možete da upišete mandarinski kineski jezik.

2. Naša kineska hrana nije ni blizu njihovoj

Svi koji vole kinesku hranu treba da znaju da hrana koja se priprema u našim kineskim restoranima ni je ni blizu onome što se priprema u Kini.

Sva jela koja se pripremaju u našim  restoranima su prilagođena našem podneblju. Svakako, sigurno smo da ćete naći neka jela u kojima ćete uživati.

3. Hrana koju kupite na ulici Vas neće ubiti

Dok je bezbednost hrane jedan od najvećih problema strancima, na ulici slobodno možete kupiti hranu. Hrana je ne samo dobra već i sveža i ne brinite previše oko mesa i morskih plodova.

Ono na šta treba da povedete računa je voda. Čak ni lokalni stanovnici ne piju vodu sa česme pa nemojte ni Vi.

4. Zagađenost

Zavisno od grada u koji idete i nivo zagađenja varira. Hirurške maske ne rade posao, one vas mogu samo zaštititi od virusa i bolesti tokom putovanja metroom i slično.

Ono što vas može zaštititi su gas-maske i velike bele građevinske maske.  Zato pažljivo birajte grad u kome ćete raditi.

Mediji često ukazuju važnost na nošenja maske, ali ukoliko je zagađenje veliko, budimo realni, nećete previše vremena provoditi napolju  već na poslu i kod kuće.

Važnije je da nabavite neki pročišćivač vazduha za posao i stan jer ćete tu provoditi najviše vremena. Po nekim studijima je dokazano da ukoliko je vazduh zagađen, zagađenost je i u prostorijama u kojim boravimo.

5. WeChat

Šta je kod nas WhatsUp i Viber, to je WeChat u Kini. Kinezi skoro da ne koriste uobičajene tekstualne poruke na telefonu, već preferiraju WeChat za dopisivanje, ostavljanje glasovnih poruka, emodžija i gifova.

Ova aplikacija takođe ima i element socijalnih medija i postoji i kako kineska verzija Facebook-a. Ova aplikacija je dostupna i na računarima, preko nje se može se prebacivati novac, obavljati kupovina i još dosta toga.

6. Čaj i kafa imaju visoku cenu

Iako Kina važi za Meku čajeva, ukoliko ste ljubitelj kineskog čaja, treba da znate da ukoliko želite da naručite u nekom restoranu, to i nije baš tako jeftino.

Svakako, možete da nađete čajeve u istu u nekim prehrambenim prodavnicama, ali kako bi dobili čajeve najboljeg kvaliteta pravac u prodavnicu čajeva.

Kafa se u Kini smatra luksuzom. Tako možete da očekujete da platite duplo ili troduplo za kafu u nekom kafiću u odnosu na cene u Beogradu.

7. Lična higijena

U Kini je veoma teško naći tampone i uloške svetskih brendova. Dakle, devojke ukoliko želite da nastavite da koristite proizvode ne koje ste navikle, najbolje je da to ponesete sa vama iz Srbije. Iako možete naći neke uloške u velikim marketima, biće skuplji i nećete naći svoje omiljene brendove.

Takođe, ne želite da se zateknete u Kini bez kreme za sunčanje. Ovo je još jedan proizvod u nizu koji se retko nalazi u Kini.

8. Vlada Vas neće zastrašivati

Verovatno ste dosta čuli o represiji i zloupotrebi ljudskih prava u Kini, kako vas na primer mogu zatvoriti za neki mali prestup. To se neće desiti.

Kineskoj vladi nije bitno šta vi pišete o njima, pogotovo na srpskom ili engleskom, kako i većina kineza. Ako ne želite da Vas uhapse kada pronađete posao u inostransvu, jednostavno ne kradite po radnjama i nemojte ulaziti u tuče u kafićima ili nemojte stojati na trgu Tijananmen sa nekim demonstrantskim znakom i ne zaboravite da se registrujete u policiji svaki put kako ponovo uđete u zemlju.

Iako ima dosta toga šta bi trebalo da znate pre odlaska u Kinu, iznenađenja i otkrivanja novih stvari učiniće Vaš put u Kinu avanturom. Putujte u Kinu sa otvorenim umom. Kina je toliko velika i otkrivanje novih aspekta življenja u Kini i učenje o novoj kulturi može da bude jako zabavno.