Kako da se pripremite za rad u inostranstvu

Rad u inostranstvu je jedan od najuzbudljivijih načina da putujete na duži period. Ne samo da je iskustvo rada u inostranstvu uzbudljivije od samog turističkog putovanja, već se svakodnevne posete nekim ustanovama i lokacijama pretvaraju u egzotičnu avanturu.

Kako biste osigurali sebi najbolje iskustvo, preporučujemo Vam da preduzmete neke neophodne korake kako biste se zaštitili i pripremili za rad u inostranstvu i priuštili sebi najbolje moguće iskustvo.

Imajte neku rezervu novca

Rad u inostranstvu često znači da ne morate da nosite sa sobom velike količine novca, što biste radili kada biste putovali turistički. Putovanje koje podrazumeva rad u inostranstvu je uglavnom jeftinije od turističkog a pritom ćete dobijati i platu na nedeljnom ili mesečnom nivou i dopunjavati svoj novčanik.

Ali je jako bitno da krenete sa nekom rezervom novca na računu. Veoma često se desi neka nepredviđena situacija a sigurno ne želite da se nađete u drugoj zemlji bez novca sa strane.

Možda ćete na primer svoju prvu platu dobiti nakon dva meseca rada ili ćete morati da platite depozit za stan ili par meseci unapred za stanarinu. Takođe morati da imate dovoljno za život.

Pripremite se na kulturološki šok

Mnoge osobe je savladao kulturološki šok i vraćali su se kući iz svoje avanture rada  inostranstvu posle samo par nedelja.

Promena donosi haotičnost koja može biti izazvana samim tim što ste se zadesili u drugom okruženju.

U početku sve vam se može činiti novim i uzbudljivim, a onda ubrzo počnete da primećujte kako je sve novo i drugačije, na sasvim drugačiji način.

Sve je to deo procesa promene. Shvatite da je sve to samo tok stvari  kroz koje morate da prođete. Možda bude izliva emocija i suza, sve je normalno, pa ga tako i shvatite kao prolazno stanje.

Najbolji način da prevaziđete kulturološki šok je da nastavite da istražujete ono što Vam se čini interesantnim u zemlji u koju ste se preselili. Uživajte u iskustvu i zabavi i ne preopterećujte se stilom života te zemlje.

Idite na vikend putovanja, idite na koncerte i steknite nove prijatelje. Sve to će učiniti period prilagođavanja mnogo lakšim.

Nabavite zdravstveno osiguranje

Medicinski računi mogu da budu veoma veliki u drugim zemljama, pogotovo za strance. Nema ničeg goreg od boleti li povrede u drugoj zemlji daleko od svojih najdražih i zdravstvenog osiguranja u sopstvenoj zemlji.

Ne plašite se ovoga, samo pokrijte sebe od potrebnih nezgoda toliko da možete da krenete na put mirne glave.

Pripremite svu papirologiju za rad u inostranstvu

Obavezno pripremite sve reference sa trenutnog i prethodnih poslova bilo iz Srbije ili iz drugih zemalja gde ste do sada radili.

Pre nego što napustite zemlju, budite sigurni da imate sve potrebne papire za novi posao: policijske provere, reference, vizu, rezultate lekarskog pregleda, diplome, sertifikate i sve drugo što Vam je potrebno.

Pakujte se sa planom

Verujem da imate tendenciju da spakujete svoju omiljenu igračku koju imate od malena ili slike kako biste poneli udobnost svog doma sa Vama, ali setite se da putujte da izađete iz te zone komfora.

Istražite malo:

  • Kakva je klima, kako izgledaju godišnja doba?
  • Da li Vam je potrebna posebna odeća za rad?
  • Kakav je standard i stil života i kakvi će vam biti troškovi u novom gradu gde putujete?

Pakujte što manje možete i birajte pažljivo šta pakujete.

Možete da uštedite dosta novca i uštedite na dodatnim troškovima prilikom transporta prtljaga tako što ćete kupiti samo ono što vam je potrebno u zelji gde putujete.

Istražite kakvi će Vam biti troškovi

Ne želite da se nađete u situaciji da ostanete bez novca za hranu i osnovne potrepštine u drugoj zemlji.

Napravite spisak svega onoga što Vam je potrebno za udoban život. Izuzmite ono što Vam nije od preterane važnosti, kao što je kablovska televizija.

Nakon toga istražite cene tih stvari u toj zemlji. Verovatno ćete shvatiti da Vam neke stvari ipak nisu neophodne kada otkrijte koliko koštaju pa ćete ih odmah ukloniti sa liste.

Možete se dobro pripremiti za posao u inostranstvu tako što ćete istražiti najbolje cene i uporediti cene različitih kompanija. Tako možete  na primer da ranije utvrdite troškove interneta, troškove gradskog prevoza, iznajmljivanja vozila i ostalo.

Ne zaboravite i da istražite kakvu vrstu poreza ćete plaćati i da li imate pravo na ikakav povrat novca.

Istražite grad

Još jedan od načina za prevazilaženje kulturološkog šoka je da pokušate da pronađete istovetnost iz svoje zemlje sa zemljom u kojoj putujete. Istražite novi grad i pronađite iste stvari kao što su poznati lanci kafića i uključite ih u svoj novi život.

Što više sada isplanirate, manje ćete trčati okolo kada stignete, bolje ćete se osećati i bićete bolje pripremljeni za sve.

Takođe, obratite pažnju na opcije prevoza. Možda je dobra ideja da prvih nekoliko nedelja iznajmite automobil ukoliko ste dobar vozač kako biste što bolje i lakše organizovali svoje novo mesto za život i  upoznali se malo  sa novom sredinom i kako biste dobili predstavu o veličini grada, delovima grada i tome kako su povezani.

Ostvarite kontakte

Upoznajte ljude i pre nego što otputujte. Danas je to bar lako uz brojne društvene mreže. Možete da se povežete sa osobama sa kojima delite ista interesovanja.

Ukoliko se selite u drugu zemlju preko posla koji već radite, povežite se sa budućim kolegama. Biće još dosta drugih osoba koji dolaze iz iste ili susednih zemalja.

Ranije poznanstvo sa njima može učiniti period privikavanja mnogo lakšim kako Vama tako i njima.

Napravite to-do listu

Ne idete u inostranstvo samo radi posla, bar ne treba da bude tako. Neka Vam u svrhu putovanja bude i uživanje, obilaženje novih lokacija i obavljanje aktivnosti sa vaše liste zabavnih aktivnosti koju ćete napraviti.

Napravite istraživanje koje su atrakcije u toj zemlji i šta bi Vam bilo zabavno da obiđete i radite u toj zemlji.

Da li je to neki muzej, ples, galerija, hrana ili nešto drugo, stavite sve na listu. Uzbuđenje za  upoznavanjem nove kulture i novih stvari doneće Vam veliko uzbuđenje pred sam put i podsetiće Vas zašto ste se odvažili na put u inostranstvo radi posla. Takođe, držaće Vas fokusiranim na kvalitetno iskorišćavanje slobodnog vremena.

Nadamo se da se sada osećate malo slobodnije sa svojim radom u inostranstvu i da smo Vam možda malo pomogli oko stvari za koje se možda niste setili da treba da obavite pred put.

Ukoliko imate još neke predloge kako da se pripremite za rad u inostranstvu, napišite nam u komentaru.