Kako da prelomite da li da pronađete posao u inostranstvu ili da ostanete u Srbiji

Kako uopšte doneti odgovor na ovakvu veliku odluku?! Većina osoba koje poznajem su mi govorile da je potrebno bar godinu dana kako bi se upoznao sa kulturom i navikao na novo okruženje i počeo da ga doživljavaš kako dom. Zbog toga bi dvogodišnja viza bila idealna za posao u inostranstvu, jer ćete u tom slučaju u drugoj godini uživati u izboru koji ste napravili, ukoliko je odgovor na pitanje da li idem ili ostajem bio pozitivan. Samo što ima jedan problem s tim, vize ističu.

Ukoliko ste osoba koja voli da se mentalno pripremi na neposredne realnosti, uprkos nekih poricanja i unutrašnjih borba, u nekom trenutku morate da odlučite da li idete u inostranstvo u potrazi za boljim poslom ili ostajete u svojoj zemlji.

Da li da tražim posao u inostranstvu ili da ostanem tu gde jesam

Ako Vas čini srećnim sama pomisao da dobijate mogućnost upoznavanja nove kulture i sticanja brojnih poznanstva radom u inostranstvu, za ovu odluku to i nije od presudne važnosti.

Mnogo neizvesnih detalja će se verovatno sručiti u miks a pored njih i sama preterana analiza, razmišljanje i stvaranje lista za i protiv. U pitanju su veća i nekome zastrašujuća pitanja sa kojima se morate suočiti, kako što je na primer „šta mi je najbitnije u ovom trenutku u životu“, „Da li je lokacija presudni faktor u tome“?!

Analiza – Paraliza

Ako postavljate sebi ovakva pitanja, možda će Vam trebati neko vreme da na njih odgovorite sebi. Neki se mogu osetiti praktično paralizovanim strahom da se svaki aspekt njihove budućnosti vrti oko odluke da li da pronađu posao u inostranstvu. Naravno, ne bi trebalo tako da razmišljate.

Mislim da je najvažnija stvar sa kojima se suočavaju mnogi izlazak iz zone komfora, pogotovo za osobe koje nisu nikada napuštale zemlju iz razloga drugačijih od turističkih.

Sagledajte koja je najvažnija stvar za Vas sada i za Vaš budući život i karijeru što se uklapa u Vaše dugoročne planove i vizije koje imate. I tako ćete lako doći do Vašeg odgovora.

I ne zanemarujte male detalje. Stavite sve na tacnu, stvari poput na primer temperature, klime, ljubaznosti stanovnika te zemlje, hrane i drugo.

Svakako, ukoliko se odlučite da ostanete to će uticati na Vašu neposrednu budućnost, ako se sa druge strane odlučite da odete, uvek možete da se vratite.

Na kraju, svi mi imamo moć da izaberemo šta je najbolje za nas i da donesemo odluke koje će skrojiti našu sudbinu.

Život je pun novih stvari koje čekaju na Vas, i dobrih ii loših, i mnogo većih odluka. Vaša odluka u ovom trenutku neće ništa mnogo toga promeniti.

Zapravo je beznačajno u ovom trenutku u Vašem životu. Zapitajte se, koji su Vaši dugoročni ciljevi i šta je to što Vam je najbitnije u životu. Da li je to porodica, avantura ili putovanje?! Nakon toga, zapitajte se da li Vaša lokacija igra veliku ulogu u svemu tome.

Ako Vam ovo pitanje i dalje predstavlja problem i drži  Vas u nedoumici, nikad ne potcenjujte svoju reakciju. Pitajte se: „Da li želim da idem“? Verujemo da ćete na ovo pitanje dobiti konačan odgovor.