Posao u Nemačkoj: Da li je teško doći do njega

Ako ste ikada razmišljali da se preselite u Nemačku radi boljeg zaposlenja, onda je 2018. godina za Vas. Ova godina je započela odlično sa dobrim vestima: stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je jako niska a potražnja za radnicima jako velika. Tako u Nemačkoj ima više od milion otvorenih radnih mesta. Ovaj nedostatak radne snage je previše za Nemačku pa kako bi rešili problem potrebe za radnicima, ublažili su mere za dobijanje viza za osobe uz zemalja zapadnog Balkana. Šta sve treba da znate kako biste pronašli posao u Nemačkoj, pročitajte u nastavku teksta.

Da li je Nemački jezik neophodan za dobijanje posla u Nemačkoj?

Postoje određene profesije koje zakonski zahtevaju dokaze o znanju i veštinama koje posedujete, kao na primer kod zdravstvenih radnika. Ali tako postoje i profesije gde nisu potrebne neke specifične veštine. Umesto toga, poslodavac ili HR menadžer odlučuje kakve veštine treba da posedujete da biste mogli nesmetano da obavljate posao za koji aplicirate, uključujući i znanje nemačkog jezika. U Nemačkoj postoji velika potražnja za radnicima. Međutim, iako je u Nemačkoj potrebno veliki broj kvalifikovanih radnika, mnoge kompanije su jako malo fleksibilne kada je reč o zapošljavanju radnika bez znanja nemačkog jezika. Naravno, postoje kompanije koje bi zaposlile kandidate koje govore engleski jezik, ali ih je u veoma malom broju. Verovatno će se ovo promeniti u budućnosti s obzirom da je potražnja za radnicima u Nemačkoj iz godine u godinu sve veća,  ali za sada tako stvari stoje.

Kako biste saznali da li je potrebno znanje nemačkog jezika za posao u Nemačkoj za koji želite da konkurišete, počnite da istražujete. Svakako se nadamo da ste učili nemački jezik, bez obzira na Vašu profesiju. Ako i niste, nikada nije kasno, počnite još danas!

Nedostatak osposobljenih kadrova u Nemačkoj

Nedostatak osposobljenih kadrova u Nemačkoj je Vaša šansa za zaposlenje. Ovaj veliki problem utiče na mnoge Nemačke kompanije. One imaju pune ruke posla a ne i ruke koje će taj posao da iznesu, što logično dovodi do toga da ne mogu da šire svoju proizvodnju i poslovanje i samim tim ne sklapaju nove ugovore sa drugim svetskim kompanijama i kao rezultat trpe velike finansijske gubitke. Procenjuje se da će se d o 2030. godine ovaj problem drastično povećati. Dva puta u toku godine, Nemačka nacionalna služba za zapošljavanje objavljuje kakvo je trenutno stanje sa nedostatkom osposobljenih kadrova u kome navodi da je najveća potreba za IT stručnjacima, inženjerima, zdravstvenim radnicima, instruktorima vožnje i zanatlijama koji su završili stručne ispite.

Tehnološki progres

S obzirom da se tehnološka grana razvija neverovatnom brzinom, tako se i broj tehnoloških poslova u Nemačkoj povećava iz dana u dan. Takođe važi i za zdravstvenu granu. Sve je veći broj starijih ljudi koji imaju potrebe za zdravstvenim uslugama pa time i veće potražnja za zdravstvenim radnicima. To znači da će u budućnosti potreba za zdravstvenim radnicima biti drastično veća.

Vaše šanse za zaposlenje u dobre ukoliko ste obrazovani za određene profesije ili ukoliko posedujte određene veštine za kojima je Nemačka u deficitu.

Naime, ukoliko ste ozbiljno razmišljali o preseljenju u Nemačku radi pronalaska boljeg posla zarad pristojnijeg života, spremite dokumenta i krenite u akciju za traženjem posla. Postoji brojni poslovi u Nemačkoj, jedan od njih čeka i na Vas.

Radne vize za Nemačku

Od 2016. godine državljani Srbije su mogli sa dokazom o ponudi za posao u Nemačkoj mogli da predaju zahtev za nemačku radnu vizu nakon čega su čekali na preliminarnu dozvolu o zapošljavanju sa biroa za rad. To  nije odgovaralo poslodavcima, s obzirom da je proces dugo trajao, a dešavalo se i da sami kandidati u međuvremenu odustanu od posla. Dobra vest je da je od početka ove godine je sve do sada pojednostavljeno. Sada radnici ne moraju da čekaju preliminarnu dozvolu, već je potrebno da samo predaju zahtev za vizu, potvrdu poslodavca sa dodatnom  potrebnom dokumentacijom u ambasadu Nemačke u svojoj zemlji. Nakon provere kandidata, ukoliko kandidat ispunjava potrebne uslove i ukoliko neki državljanin Evropske Unije nije konkurisao za isto radno mesto, kroz 14 dana se izdaje Nemačka radna viza.

Kao što smo rekli, napravljene su mnoge zakonske olakšice, pružajući mnogim kvalifikovanim i manje kvalifikovanim radnicima šansu za legalno zaposlenje u Nemačkoj. Svakako, ako se bavite nekom profesijom za kojom je Nemačka u deficitu, imate mnogo veće šanse za zaposlenje.

Ukoliko ste pronašli posao u Nemačkoj bez znanja nemačkog jezika i bez radnog iskustva, molimo Vas da ostavite komentar i podelite svoje iskustvo sa nama.