Kako dobiti radnu dozvolu u Kanadi bez prethodno dobijenog posla

Da li ste se ikada zapitali kako je raditi u Kanadi? Možda ste već dobili ponudu za posao ali niste sigurni šta vam je sledeće činiti. Pre svega, da li vam je potrebna radna dozvola.

Ne možemo da vam damo precizan odgovor na ovo pitanje, je sve zavisi od prirode posla kojim želite da se bavite. Pročitajte u nastavku teksta za koje poslove u Kanadi će vam biti potrebna radna dozvola a za koje ne.

Vrste dozvola za rad

Pre nego što objasnimo koja radna mesta zahtevaju radnu dozvolu a koja ne, potrebno je razumeti koje vrste radnih dozvola i viza nudi kanadska vlada osobama koje su zainteresovane da pronađu posao u Kanadi.

Postoji više kategorija stranih državljana koji rade u Kanadi.

Privremeni inostrani radnik: Ovaj pojam označava nekoga ko dolazi u Kanadu na kratak vremenski period.

Postoje dve vrste dozvola za radnike strance: otvorene i specifične za poslodavce. Otvorena dozvola znači da možete da radite za bilo kog poslodavca koji poštuje propise i zakone. Kao što možete da pretpostavite, specifična radna dozvola omogućava rad za jednog određenog poslodavca.

Takođe, u Kanadu možete da odete i preko raznih programa kao što je Express Entry, za koji nije potrebno da prethodno pronađete posao kako bi ste se prijavili.

Caka je u tome što morate da se prijavite u Kanadski zavod za zapošljavanje i socijalnu službu za razvoj kako biste se povezali sa budućim poslodavcem.

Stalni radnici su oni koji planiraju da se za stalno nastane u Kanadi. Da biste dobili ovaj status, morate da raspolažete raznim veštinama i radnim iskustvom.

Mlada ste osoba koja nema radnog iskustva ali verujete da postoji dosta mogućnosti za vas u Kanadi

International Experience Canada pruža mladima starosti 18-35 godina iz drugih zemalja dosta mogućnosti za život i rad u Kanadi.  Mladi mogu da rade praktično u svakoj oblasti gde žele da steknu dragoceno radno iskustvo i nije ima potrebna ponuda za posao.

U kojim slučajevima je potreban prethodno dobijen posao za dobijanje radne dozvole

Postoji dosta poslova za koje vam je potrebna ponuda poslodavca za zaposlenje. Dva uobičajena primera su poljoprivredni radnici i staratelji.

Što se tiče poljoprivrednih radnika, zaposleni su na farmama i u fabrikama za preradu hrane, zbog čega im je neophodna ponuda za posao kako bi dobili dozvolu za rad.

Staratelji su odgovorni i brinu o deci, starijima i osobama sa invaliditetom. Takođe, postoji dva tipa ovog posla, za osobe koje žive u kući poslodavca i za one koji žive u sopstvenom smeštaju.

Ostale vrste radnih dozvola

Postoje i druge kategorije poslova u Kanadi za strance za koje nisu potrebne radne dozvole.

Biznismeni koji dolaze u Kanadu da rade pod okriljem jednog od sporazuma o slobodnoj trgovini koji su na snazi u Kanadi. Biznismenima je potrebna radna dozvola.

Biznismeni koji posećuju zemlju u sklopu službenog puta, bez učestvovanja u tržištu rada te zemlje, ne moraju imati radnu dozvolu.

Posao za studente

Kao student možete da dobijete posao ukoliko ste redovan student na visokoškolskoj ustanovi u Kanadi, uključujući više škole, univerzitete i koledže i ukoliko ste pronašli posao bar sa polukratnim radnim vremenom u kampusu ili van njega.

Na primer, možete da pronađete posao prodavca u knjižari ili biblioteci. Za ovakve tipove poslova vam neće biti potrebna radna dozvola. Čak iako pronađete posao van kampusa neće vam biti potrebna radna dozvola.

Međutim, pravilo je da ne možete da radite posao više od 20 radnih sati nedeljno kako ne biste zapostavljali svoje obaveze na fakultetu i održavali dobar akademski status.

Ukoliko planirate da radite preko studentskih programa, možete i na ovaj način da dođete do posla samo što će vam u ovom slučaju biti potrebna radna i fakultetska dozvola. U ovom slučaju posao mora da bude u okviru vašeg studijskog programa i možete da radite samo 50% vremena od vaših studijskih obaveza.

Kako biste započeli svoju avanturu, kliknite na link najnoviji poslovi u Kanadi i možete lako da pronađete posao u Kanadi još danas.