Kako da dobijete posao u inostranstvu bez iskustva

Dobijanje posla u inostranstvu je finansijski najodrživiji način da putujete. Za novopečene univerzitetske diplomce tu je i dosta drugih pogodnosti. Poslodavac plaća za sve, pomaže oko vize, dobijate naknadu za rad  u inostranstvu a uz sve to možete i da putujete.

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito, zar ne?

Ako ste mislili da je teško da dobijete posao kod kuće sa novostečenom diplomom, u inostranstvu je to još teže. Razmislite, koliko je još kompanija spremno da vam plati da učite, da vam plati put i još dosta novca samo da biste radili kod njih.

Isto tako mogu da dobiju pripravnike sa obližnjeg univerziteta za mnogo mane truda i novca. U nekim državama, kao što je Amerika , pripravnici uopšte ne moraju da budu plaćeni jer se to smatra dobrovoljnim radom.

Kako se takmičiti sa besplatnom radnom snagom? Zašto bi uopšte neko zaposlio vas da doletite sa drugog kontinenta, dao vam propisnu platu kada sve to može da radi i pripravnik.

Da li imate odgovarajuće veštine?

Razmislite da li možete da radite posao za koji želite da aplicirate. Pročitajte pažljivo opis tog posla i razmislite da li imate neophodne veštine kako biste se istakli nad kandidatima koji će konkurisati za isti posao.

Iskren odgovor za osobe koje su nedavno završile fakultet će verovatno biti ne iz razloga što ni jedne univerzitetske studije ne pripremaju studente u potpunosti za posao i stvaran život, ali poslodavci to već znaju.

Ali nemojte da vas to obeshrabri u daljem učenju i usavršavanju. Ne zaustavljajte se na tome što ste naučili na fakultetu već nastavite da učite konstantno na veštinama koje su potrebne za vašu buduću karijeru.

Navedite projekte na kojima ste radili

Sporedni projekti su kao radno iskustvo kojim možete da se istaknete sve zavisno kojim poslom želite da se bavite.

Ovakvi projekti mogu biti izrada veb stranica, vođenje bloga, rad na nekim projektima EU i nevladinim organizacijama, vođenje nekih kampanja za lokalne ili inostrane kompanije, samostalna izrada neke aplikacije itd.

Čak ako vam niko ne plaća da uradite nešto od ovoga i dalje možete da preuzmete inicijativu i da napravite nešto što će vas izdvojiti od ostalih kandidata.

Pišite blog

Pišite blog o tome šta ste učili. Ako ste recimo radili na nekom projektu, pišite o tome šta ste sve naučili i kako da stečeno znanje primenite na neki naredni projekat.

Blog sa konkretnim primerima šta ste naučili, naročito sa primerima kojima ćete učiniti i da drugi nešto nauče dokazuju ne samo da ste sposobni da podučavate druge već i da radite na svom usavršavanju. Vođenje bloga pokazuje vašu sposobnost za daljim usavršavanjem, da obrađujete informacije i da efikasno komunicirate. To su jako dobre veštine koje poslodavci jako cene.

Pročitajte: Kako dobiti radnu dozvolu u Kanadi bez prethodno dobijenog posla

Izdvojite se od drugih  kandidata

S obzirom da nemate radnog iskustva, morate da uverite poslodavca da ste vredni rizika. Najbolji način da se izdvojite je da napišete zanimljivo i originalno pismo u kome ćete naglasiti svoje kvalitete, znanje i entuzijazam.

Dobijanje naklonosti HR menadžera je pola posla ukoliko imate odgovarajuće veštine za odgovarajuću poziciju.

Prijavite se za radno mesto sa velikom potražnjom radnika

Ukoliko  tražite posao u polju nauke, matematike, inženjeringa, tehnologije i slično, verovatno ćete imati sreće. Kompanije su očajne za radnike u ovim oblastima pa mnoge zemlje pružaju dosta olakšica za dobijanje poslova sa ovakvim veštinama.

Pročitajte: 11 saveta kako da uštedite novac dok radite u inostranstvu

Fokusirajte se na uska polja interesovanja

Ovde želimo da naglasimo veoma retku kombinaciju veština. Koliko još osoba znate da se bave dizajnom, imaju izvrsne prodajne veštine uz to i govore švedski. Sa jedinstvenom kombinacijom veština, izdvojićete se od drugih kandidata i veća je verovatnoća da ćete dobiti posao u inostranstvu.

Ne odustajte

Život u inostranstvu je nešto što bi svako trebao da iskusi. Ne odustajte od toga. Eksperimentišite sa svojim CV-em i propratnim pismom. U nekom trenutku ćete i uspeti da dobijete pristojan posao u inostranstvu čak i bez radnog iskustva.

 

„Da li ste trenutno u procesu pronalaženja posla u inostranstvu? Koji su najveći izazovi s kojima se suočavate? Podelite svoja iskustva ili napišite neko pitanje u komentarima ispod. Voleli bi da čujemo vaše iskustvo ili neki vaš savet koji može da pomogne mnogima.

Svako duguje sebi da iskusi život u drugoj zemlji!“