Posao Inostranstvo: 10 stvari koje treba da uradite pre puta u inostranstvo

Rad u inostranstvu nije samo sjajno iskustvo. Možete pokrenuti svoju karijeru otvoriti mnoga vrata za mnoge mogućnosti širom sveta. Vaše veštine sa stranim jezicima će se poboljšavati ali i Vaše međukulturalne kompetencije. Ukratko, ukoliko imate priliku da radite u inostranstvu, uradite to. Kako bi Vam pomogli sa pripremama, sastavili smo listu osnovnih stvari koje treba da uzmete u obzir pre nego što se ukrcate na avion.

Posao Inostranstvo – Pročitajte kako da prelomite da li da ostanete u Srbiji ili da pronađete posao u inostranstvu.

Saznajte sve o radnim dozvolama i vizama

Bez obzira koliko planirate i koliko ste vešti sa organizacijom, Vaš san o radu u inostranstvu će na kraju  zavisiti od vize ili radne dozvole. Zbog toga, saznajte za  koje poslove  mislite da ste kompetentni da radite i za koje ste u mogućnosti da radite legalnim putem i šta je potrebno kako biste dobili radno dozvolu. Proverite i koliko vremena je potrebno za dobijanje vize za određenu zemlju i koliko vremena možete da ostanete u drugoj zemlji. Da li je viza povezana sa zaposlenjem ili možete ostati samo određeni period.

Istražite koliki su troškovi života u odnosu na Vašu platu

Sledeće što treba da uzmete u obzir je novac. Možda ne znate sada tačno koliko ćete novca zarađivati svakog meseca, ali morate da znate koji je prosek primanja za posao koji želite da radite i da uporedite sa troškovima za stanarinu, hranom i osnovnim potrebama. U osnovi, moraćete da saznate koliko će Vam ostati novca nakon što platite sve račune. Može biti jako depresivno da živite na nekom neverovatnom mestu na zemlji a da sebi ne možete ništa da priuštite.

Pročitajte koji su iznenađujuće dobro plaćeni i nesvakidašnji poslovi u Nemačkoj.

Istražite kako da dođete do posla

Ako ste već zaljubljeni u neki grad, istražite kako se lako dolazi do posla i do stana gde biste voleli da živite. Proverite kako ljudi putuju na posao i kako se svi ti faktori uklapaju u Vaša očekivanja i budžet.

Stvari bi bile mnogo lakše ukoliko želite da se preselite u određeni zemlju gde baš imaju veliku potrebu za Vašom strukom i gde nije preskup način života.

Saznajte sve  što možete o zemlji i kulturi

Živeti u nekoj zemlji je mnogo drugačije nego kada ste na odmoru u toj zemlji. Tu su računi, gradski prevoz koji možda kasni, možda ćete živeti i mnogo dalje od plaže nego što  ste se nadali. Ne kažemo da će sve biti gore, samo je potrebno  da realno sagledate stvari i da ne procenjujete kako biste živeli u toj zemlji kao  kada ste bili na odmoru.

Svakako je dobra ideja da posetite zemlju pre nego što se odselite, da popričate malo sa lokalnim stanovništvom i da se zapitate da li stvarno možete da živite tu. Ovo je takođe dobar način da se povežete sa potencijalnim poslodavcima.

Razmotrite koliko ćete imati slobodnog vremena

Jedan od razloga zbog čega želite da se preselite i pronađete posao u inostranstvu je upoznavanje nove kulture a za to će Vam biti potrebno slobodno vreme. Saznajte koliko slobodnih dana dobijate, koliko imate prava na bolovanje i da li ćete raditi prekovremeno. Ovo se dosta razlikuje od zemlje do zemlje, pa bi bilo lepo  da se uputite u sve blagovremeno.

Svaki posao bez odmora i putovanja može omesti najbolje avanturističke duhove,  tako da budite sigurni da ćete imati dovoljno vremena i novca da obiđete sve i da uradite sve što ste zamislili.

Istražite kako lokalno stanovništvo dolazi do posla

Različite kulture imaju različite pristupe u pronalaženju posla. Kod nekih je sve to dosta formalnije sa dosta papirologije dok drugi više preferiraju interakciju licem u lice. Istražite kako lokalno stanovništvo dolazi do posla i tako ćete shvatiti da li možete da tražite posao sa daljine. Istražite da li morate da radite preko agencije ili morate da odete u tu zemlju pa da tek onda krenete u potrazi za  poslom.

Istražite kako da napravite dobar CV i propratno pismo

Kada saznate kako možete da dobijete posao u inostranstvu biće Vam potreban dobar CV i propratno pismo. Saznajte sve o izgledu, formatu i  sadržaju radne biografije i propratnog pisma za određenu zemlju i delatnost u kojoj želite da radite. Proverite koje lične  dokumente treba da sadrži Vaš CV i da li su Vam potrebne  reference ili kopija diplome i još neka dodatna dokumenta.

U zavisnosti od obrazovanja, radnog iskustva i veština u zemlji gde konkurišete za posao možda će Vam biti potreban i CV na zvaničnom jeziku, kao i diploma i ostali potrebni dokumenti.

Počnite sa izgradnjom mreže

Imati poznanstva u drugoj zemlji je presudno. Srećom, ne morate da otputujete da biste stvorili kontakte. Koristite društvene mreže da pronađete osobe iz oblasti kojom se bavite. Takođe, pokušajte da se povežete sa osobama iz Vaše zemlje koji takođe putuju u istu zemlju radi posla.

Pripremite sebe da će sve biti drugačije

Započinjanje novog poglavlja u Vašem životu, širenje horizonta i istraživanje nove kulture su neki od razloga  zbog kojih možda putujte, bar se nadamo. Uverite se da ste spremni za ovakve promene ukoliko je Vaš cilj pre svega materijalne  prirode.

Imajte rezervni plan

Ne želimo da obeshrabrujemo Vašu odluku za preseljenje u drugu zemlju. Ali kao što već sigurno znate, stvari nikad ne idu baš gatko i po planu. Na primer, razmislite koliko dugo možete da priuštite sebi da ostanete u toj zemlji bez posla. Od velike je važnosti da budete pripremljeni na ovakve situacije jer se one dešavaju, kako biste shvatili koliko novca  morate da imate kao rezervu za nepredviđene okolnosti.

Pogledajte najnovije oglase za posao u inostranstvu na portalu Posao Inostranstvo.