Zaradite putujući: 9 načina da zaradite novac na putovanju

Koliko novca vam je potrebno za vaš put iz snova?

Za put oko sveta morali biste da izdvojite bar oko 50 evra dnevno, u šta su uključeni troškovi poput letova, osiguranja, smeštaja i drugih troškova.

Neki štede radeći sezonske poslove preko cele godine kako bi sledeće godine mogli da krenu na dugo putovanje. Za druge je pak ovaj koncept zastrašujuć.

Naravno, ukoliko baš zavrnete slavinu možete živeti i sa manje od 50 evra po danu, ali čitajući iskustva drugih i šta su sve radeli kako bi se uklopili u taj budžet shvatićete da to ne može svako.

Naravno, postoji i verovatno lakša opcija – rad u inostranstvu!

Ovo je opcija o kojoj mnogi ni ne razmišljaju niti znaju mnogo o tome. Međutim, rad u inostranstvu nije toliko strašan koliko možda zamišljate. Postoji mnogo poslova u inostranstvu za koje se možete opredeliti, a sajtovi za posao u inostranstvu su omogućili da pronalaženje posla bude izuzetno lako, gde god se nalazite.

To je jedisntvena prilika da upoznate nove kulture i steknete vredno iskustvo. Time ćete više naučiti o zemlji u koju putujete i o ljudima koji tamo žive.

U ovom članku ćemo vam dati 9 primera kako možete da zaradite na svom putovanju i nabrojati par poslova koji ne zahtevaju dugoročnu posvećenost.

ucenje jezika-sajtovi-za-posa- u-inostranstvu

1. Predavanje engleskog jezika (ili bilo kog drugog)

Možda će vam zvučati čudno, ali ukoliko imate bar B1 nivo engleskog jezika vrlo lako možete naći posao kao predavač, posebno u Aziji i zemljama kao što je Kina. Ukoliko niste sigurni koji posao bi vam odgovarao, predavanje jezika je uvek sjajna opcija.

Plata je i više nego dobra, radno vreme fleksibilno i možete očekivati dosta bonusa kao što su plaćen smeštaj, hrana pa i let kući jednom godišnje. Na ovaj način lako možete ne samo uštedeti već i isplatiti stare dugove. Plate za predavače u Aziji su velike, a troškovi mali pa vrlo lako možete uštedeti. Pored toga, upoznaćete interesantnu i bogatu kulturu.

Ukoliko ne znate engleski jezik, zašto ne biste predavali srpski? Potražnje za predavačima ima svuda, posebno u velikim metropolama. Pored toga, na internetu možete pronaći brojne servise za učenje jezika putem interneta i predavati gde god da se nalazite bez bilo kakve specijalne diplome.

poslovi-preko-interneta

2. Radite poslove preko interneta

Ukoliko imate iskustva u dizajniranju, programiranju ili pisanju lako možete naći poslove preko Interneta, koristeći sajtove kao što je Upwork. Problem je u tome što je za ove poslove konkurencija jaka i morate dosta raditi kako biste izgradili svoj portfolio.

Mnogi preko ovakvih sajtova zarađuju dovoljno da prežive u inostranstvu tokom cele godine. Ukoliko ne znate dovoljno o dizajnu ili programiranju, možete pronaći poslove kao što je unos podataka ili virtuelni asistent.

poslovi-na-brodu

3. Poslovi na brodu

Posao na brodu  je sjajna opcija ukoliko želite da zaradite, putujete širom sveta i obiđete puno zemalja u kratkom roku. Ovo je način da steknete dragoceno radno iskustvo, upoznate ljude sa svih krajeva sveta (bilo putnike ili kolege) i osetite kako izgleda život na pučini.

Kruzeri nude brojne opcije što se tiče zaposlenja. Možete naći posao kao konobari, barmeni, muzičari, fotografi, montažeri, animatiori i mnoge druge opcije. Sajtovi za posao u inostranstvu vas mogu povezati sa proverenim agencijama koje zapošljavaju radnike za rad na kruzeru iz Srbije.

sajtovi za posao-u-inostranstvu-hostel

4. Rad u hostelu

Hosteli često traže osoblje za rad na recepciji, čišćenje ili vodiče koji će gostima pokazati znamenitosti u gradu. Pored toga, mnogi hosteli zaposlenima iz inostranstva nude plaćen smeštaj, pa nećete morati da brinete o tom trošku.

Plate možda nisu visoke kao što je to slučaj sa radom na kruzeru ili predavanjem jezika, ali sama činjenica da dobijate smeštaj a možda i hranu je sjajan način da uštedite novac na putovanju. Ipak, ukoliko ne trošite, znači da štedite.

Još jedna prednost ovih poslova je to što nisu dugoročni. Možete ostati koliko želite, par nedelja, mesec, par meseci, koliko god vam je potrebno da stanete na noge i nastavite sa putovanjem ili dok ne nađete bolje plaćen posao.

sajtovi-za-posao-u-inostranstvu-crtanje

5. Iskoristite svoje veštine

Ukoliko vam tradicionalan koncept posla ne leži, zašto ne iskoristite svoje veštine kako biste zaradili. Ukoliko dobro svirate gitaru možete davati časove gitare. Ukoliko dobro plešete, možete predavati ples deci ili starijima. Ukoliko ste dobri sa kuvanjem, možete spremati hranu porodicama. Nemojte se stideti. Budite kreativni.

Postoje brojni sajtovi na internetu gde možete ostaviti svoj oglas i iskoristiti svoje veštine kako biste zaradeli. Na primer, na sajtu Fiverr možete ponuditi svoje usluge ljudima bilo gde u svetu. Ukoliko ste dobri u crtanju, putem ovog servisa možete prodavati karikature.

Ukoliko ste dobri u nečemu, nema razloga da na tome ne zaradite. Najlakši način da dođete do posla je da ga sami napravite. Bilo gde da putujete, postoji neko ko želi da nauči ono što imate da nudite. Naučite ih, i pri tome zaradite.

bartender-sajtovi-za-posao-u-inostranstvu

6. Radite kao bartender

Barovima su potrebni bartenderi. To je vrlo prosto. Na vašem putovanju ćete naći dosta barova koji plaćaju putnicima koji traže posao. U mestima gde ljudi dolaze da se zabave i uživaju u žurkama lako ćete naći posao šankera zbog toga što posla uvek ima tokom cele godine, a posebno u sezoni.

U zemljama koje nude radne vize, ovi poslovi su često namenjeni isključivo putnicima. Pored toga, mnogi barovi u Aziji će prednost dati upravo evropljanima kako oni uživaju izuzetno važan status i bar koji ima bartendera sa drugog kraja sveta će biti posebno popularan kod lokalnog stanovništva. Zarada varira od bara do bara, ali ćete sigurno uspeti da platite smeštaj i hranu tokom vašeg boravka.

posao-u-inostrastvu-pomoc-starijima

7. Radite volonterske poslove

Iako kao volonteri nećete zaraditi bilo kakav novac, ovi poslovi sa sobom često nose plaćen smeštaj i obroke, pa možete duže ostati na putovanju čak iako nemate više novca. Pored toga, verovatno ćete raditi nešto plemenito.

Prilike za volonterski rad ćete naći bilo gde. Pored sajtova za volonterski rad kao što je Worldpackers, možete se raspitati u lokalnim mesnim zajednicama. Rad u poljoprivredi i rad sa siromašnima i beskućnima su najčešći volonterski poslovi na koje ćete naići. Iako možda nije idealno rešenje, imaćete dovoljno vremena da pronađete bolji posao bez potrebe da brinete o tome da li ćete imati krov nad glavom. Ovo je sjajan način da se zadržite na putovanju čak i kada posla naizgled nema.

sajtovi-za-posao-u-inostranstvu-poljoprivreda

8. Nađite sezonski posao u inostranstvu

Sezonskih poslova uvek ima na pretek. Bilo da se radi o radu u ski centrima, letnjim kampovima, brodovima, restoranima u turističkim mestima ili bilo čemu drugom, potražnja za sezonskim poslovima je uvek visoka.

Bilo koja zemlja koja ima razvijen turizam ima potrebu za sezonskim radnicima, bar privremeno. Međutim, ukoliko želite da nađete dobar sezonski posao potrebno je da u tu zemlju odete pre nego što sezona počne. Ukoliko se pojavite usred sezone, velika je verovatnoća da će sva radna mesta već biti popunjena. Raspitajte se u hostelima kako biste saznali da li neko traži sezonske radnike. Osoblje hostela će vas sigurno uputiti na pravo mesto, a pored toga verovatno je da zbog prirode posla imaju dobre veze upravo sa sezonskim poslodavcima.

cuvanje-dece-posao-u-instranstvu

9. Čuvanje dece

Volite da provodite vreme sa decom? Zašto ne biste iskoristili to da čuvate nečije dete dok ste na putovanju. Povlastice ovog posla su to što ćete dobiti sobu, hranu i solidnu platu. Međutim, moraćete da budete spremni da većinu svog vremena provedete sa decom, iako ćete verovatno dobijati slobodne vikende i praznike kako biste istražili zemlju u koju putujete.

Sajtovi za posao u inostranstvu često sadrže oglase za rad sa decom. Budite spremni da obavite razgovor putem interneta sa porodicom, zbog toga što niko ne želi da prepusti dete potpunom strancu ukoliko ne ostave dobar prvi utisak. Pored toga, verovatno će vam biti potrebna određena dokumentacija kao potvrda da niste osuđivani. Ukoliko uspete da nađete posao kao bejbisiter, zaradićete dovoljno da ostanete na putovanju i steknete prijateljstvo za ceo život.